For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Защо е добре децата да се научат да свирят на музикален инструмент?

Защо е добре децата да се научат да свирят на музикален инструмент?

Почти всеки обича да слуша музика и ако питате повечето хора, те ще кажат, че искат да могат да свирят на някой инструмент. Думата „желание“ е ключът, хората мечтаят за възможността да изсвирят някаква музика, но никога не се научават да го правят истински. Изучаването на даден инструмент може да ви помогне в много сфери на вашето развитие, като не всички очевидно са свързани само и директно с музиката. Ако усещате, че във вашето дете се заражда желание за изучаване на музика – определено е добре да го подкрепите! Това е истинска инвестиция, която може да доведе до големи дивиденти. В тази статия ще разгледаме някои от начините, по които музиката може да превърне живота на детето ви в уникално изживяване.

МУЗИКАТА СТИМУЛИРА МОЗЪКА

Да се ​​научиш да свириш на инструмент е като да изучаваш различни науки – развиваш мозъка си. Изследванията показват, че областите на мозъка, свързани с четенето, математиката и паметта светват, когато хората свирят на своите инструменти. Мозъкът е като мускул, колкото повече го използвате, толкова по-силен ще бъде. Ученето на музика не е лесно, но точно това го прави музиката толкова „мощен“ инструмент за развиване на личните способности. Добрата репетиция с музикалния инструмент е като ден във фитнеса за мозъка. Ако детето ви може да научи неща, като например как да свири инструмента си, как да чете музиката и как да си изсвири наизуст по-дълго произведение, това може да му помогне да използва тези умения и в други области от живота. Ако детето Ви вижда моделите в музиката, те ще бъдат по-добре подготвени да разпознават моделите в своя учебник по математика.

НАСЪРЧАВА СОЦИАЛИЗАЦИЯТА

Един от бичовете на нашето съвремие, е все по-нарастващата трудност, децата сами да създават своите социални контакти. За някои хора намирането на приятели винаги е било трудно, но в наши дни е лесно това да изчезне в света на интернет, където все повече деца се поддават на антисоциални тенденции. Не позволявайте това да се случи с детето ви, помогнете му да намери своето място.

Вашето дете ще може самостоятелно да изпълнява някои красиви мелодии, но неговия потенциал ще бъде напълно открит, когато свири заедно с приятели. За щастие, повечето училища имат много възможности за деца с музикални наклонности. Оркестрите и гаражните банди, са част от музикалните формирования, които децата започват сами. Малко неща обединяват хората като правене на музика; това е един вид сътрудничество, което е изцяло заложено в нашето ДНК.

МУЗИКАТА ОБУСЛАВЯ ВАЖНОСТТА НА ТЪРПЕНИЕТО

Съвременното общество ни благослови с много неща, но всички тези постижения струват своята цена. Едно от най-разрушителните неща за информационната ера е фокусът й върху „незабавното удовлетворение“. Например, хората трябваше да ходят до библиотеката и да търсят книги, за да намерят необходимата информация. Сега всичко нужно е на разположение в нашите телефони с натискането на един бутон. Лесният достъп до информация е страхотен, но в определен момент успехът зависи от търпението. За щастие, изучаването на музикален инструмент означава и усвояване на нужното качество – търпение.

Освен ако детето ви не е дете чудо, то няма как да свири красива музика, още от първия път в който докосне инструмента. Повечето деца подценяват, колко е трудно да изучат свиренето на даден музикален инструмент. Не се изненадвайте, ако детето ви иска да се откаже само седмици след започването, но ако имат търпение и влагат усилия в работата си, те ще успеят и ще научат, че истинското постижение изисква истинско усилие и търпение. Ако научат този урок по време на изучаването на музикален инструмент, това ще им помогне много изправяйки се пред подобни трудности при висшето образование или при започването на работа.

МУЗИКАТА УВЕЛИЧАВА ЦЯЛОСТНАТА ПРОДУКТИВНОСТ

Казват, че „безделните ръце“ са площадката на дявола, а това важи с пълна сила за днешните, подрастващи тинейджъри. Порастването е трудно, трудно е да намериш място, на което принадлежиш. Това е нещо, което всяка година води безброй деца до посягане към престъпност. Дори добри деца ще се опитат да се впишат в тълпата. Вашата помощ би се изразила в това, да им помогнете да намерят тълпа, която се занимава с положително поведение, това ще ви спести много главоболия по-късно.

Музиката помага и с това, че е забавно хоби, което всъщност е продуктивно. За децата е толкова лесно да изгубят повечето от най-хубавите си години играейки с телефоните си. Децата се нуждаят от известно време, за да се отпуснат, но ако не правят нищо със свободното си време, те ще погледнат назад с съжаление. Свиренето на инструмент им позволява да овладеят умение, с което ще се гордеят до края на живота си!

МУЗИКАТА УЧИ ДЕЦАТА КАК ДА УЧАТ

Има едно умение, което последователно разделя онези, които успяват от тези, които не успяват. Това умение е учене. И все пак малцина от нас дори мислят за ученето като умение, което може да бъде осъвършенствано; ние го третираме като дишане или хранене, това е просто нещо, което е естествено в нашия живот. Това е унищожително вярване, защото води хората до недостиг на потенциал. Вашето дете може да се научи как да учи, като музиката ще е неговият основен учител.

Много хора изпитват трудности при разбирането на тази концепция, защото мислят за учене в контекста на други предмети. Помислете за математиката; учителят дава лекция, издава проблеми, получава проблеми, проблемите се разрешават и се продължава напред.Много деца просто виждат обръчите, които трябва да прескочат и не разбират как се развива мозъкът им. С музиката получавате незабавна обратна връзка, можете да чуете дали успявате или не успявате. Детето ви няма да звучи чудесно отначало, но ще се развива, ако използва необходимата енергия и внимание. Тъй като детето ви ще се движи от самото начало, като изучаването на нотната стълбица, до изсвирването на нещо цялостно и завършено, то ще разберат, че е способно да направи това, което някога му е изглеждало невъзможно. В даден момент почти всеки успешен човек е схванал този факт.

МУЗИКАТА ПОМАГА НА ВАШЕТО ДЕТЕ ДА СБЪДНЕ МЕЧТИТЕ СИ

След като разгледаме всички тези причини, трябва да е ясно защо музикалните способности и успехът в живота вървят заедно. За да успеете в музиката, трябва да имате същите умения, необходими за постигането на успеха в реалния свят. Ако можете да накарате детето си да свири на инструмент, ще му дадете страхотен житейски подарък!

След всичко казано до тук, не забравяйте да не „натискате“ вашите деца прекалено. Много деца намират своя музикален потенциал разбит, заради родителите, които са ги принуждавали да свирят на инструмент, който ненавиждат. Дайте на детето си възможност да намери свой собствен, любим, музикален инструмент, защото дори като родители, вие самите ще научите голям урок, за това, че вашето дете е човек, способен на велики неща!

Коментари (1)


  1. Страхотна статия!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android