For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Кратък наръчник за купуване на китара

Кратък наръчник за купуване на китара

Китарата е един от най-популярните музикални инструменти, като нейният произход датира още от 17-ти век. Има и различни видове китари, като класическа китара, акустична китара, електрическа китара и т.н. Преди да купите китара за вас или за вашето дете, трябва да знаете основните различия между тях и коя конкретна китара е за предпочитане при различните стилове музика.

Тялото на китарата

Първото и най-очевидно нещо е формата на тялото, което най-ясно показва разликите между китарите, но понякога може да се окаже, че разликата между акустичната и класическата китара е доста малка. В условията на появата си, класическите и акустични китари винаги имат кръгла дупка в средата на тялото си, която отсъства при електрическите китари. Класическите и акустичните китари са по-големи от електрическите, но са кухи и по-леки. Електрическите китари са по-малки по вид, но по-тежки от класическите и акустичните, тъй като материала, от който са направени, е доста по-плътен. Друга разлика между класическата и акустичната китара е, че акустичната китара често има предпазител до звуковия отвор, за да предпази китарата от драскотини, докъто при класическата такъв липсва.

Фрет борда (гриф)

Фрет борда на акустичната и електрическата китара е по-тесен от този на класическата китара. И най-често класическата китара няма точкови маркери.

Глава на грифа

Главата на грифа на класическата китара изглежда много различно от тази на акустичната и електрическата китара. В главата на класическата китара има кухини и повечето от тях изглеждат еднакви, но при акустичните и електрическите китарни глави се срещат много различни форми на дизайн.

Струни

Класическите китари обикновено използват найлонови струни, като при акустична и електрическа китара се използват стоманените струни. Найлоновите струни са по-дебели и имат мек и заоблен звук. Струните на електрическата китара са много по-меки от акустичната китара, като натиска при свирене е доста лек.

Цена

Класическата китара е много по-евтина от акустичната. Електрическата китара води всички класации в ценовите листи, тъй като при нея комбинацията от електронни компоненти и огромното разнообразие от материали дават отражение и на крайната цена.

Класическата китара е подходяща за класическа музика, акустичната китара е най-подходяща за поп, джаз, рок или блус музика, а електрическата китара е за хард рок музика. Така че, преди да купите китара, решете какъв тип музика искате да свирите, а след това изберете китарата си!

Ето и няколко примера от нашия сайт, за различните видове китари:

Класическа китара

Акустична китара

Електрическа китара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android