For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Как музиката влияе на нашето настроение?

Как музиката влияе на нашето настроение?

Музиката е едно от най-очарователните неща, които човечеството е създало. Това е нещо, което почти всеки получава на инстинктивно ниво, но малко хора могат да обяснят как точно работи. В много отношения тя е близка до магията. Музикантът вкарва някакъв въздух в медна или дървена тръба или издърпва няколко струни и изпраща невидими вълни във въздуха като по този начин променя начина, по който се чувстваме. Това може би е един от най-мистериозните атрибути на музиката; променя начина, по който се чувстваме. За цялата писмена история хората са използвали музиката, за да подобрят настроението си, но едва сега започваме наистина да разбираме как работи.

В тази статия ще разгледаме как музиката засяга човешкото сърце. Ще преминем общите връзки между различните звуци и емоции, преди да си обясним всъщност как точно музиката действително влияе върху нас. Прочетете статията до край, за да отключите една от най-старите мистерии в историята на човечеството.

НАЧИНИ, ПО КОИТО МУЗИКАТА МОЖЕ ДА ВЛИЯЕ НА ВАШИЯ МОЗЪК

Вече уточнихме, че музиката може да повлияе на начина, по който се чувстваме.Най-ясен пример за това са песните. Веселите песни ни карат да се чувстваме по-щастливи; тъжните песни ни карат да се чувстваме по-меланхолично, „ядосаните“ песни ни карат да се чувстваме по-гневни и т.н. Но това е само повърхността!

Има причина, поради която музиката отдавна е била използвана от религиозните фигури за подпомагане на молитвата и медитацията. Това е така, защото инстинктивно разбираме, че музиката ни води до различно ниво, независимо дали това ниво е духовно или физическо. Тя влияе на способността ни да се концентрираме, да променяме нашата перспектива и ни помага да изградим връзка с околните.

Дори без да разглеждаме директното влияние на музиката върху сивото ни вещество, можем лесно да разберем, че музиката ни влияе. Учени от университета в Мисури са имали хора, които непрекъснато слушат оптимистична музика в продължение на две седмици и докладват за чувствата си. Хората, които отговарят за изследването, установяват, че тези, които слушат музика, съобщават за по-високи „нива на щастие“ в сравнение с контролната група, която не променя техните навици за слушане на музика.

Едно интересно нещо, изчерпано от друго изследване, е въздействието на тъжната музика. Вие бихте помислили, че тъжната музика може да ви направи по-тъжни като цяло, но това не винаги е така. Когато по-мрачната музика звучи за тъжни хора, те съобщават, че песента им предлага начин да обработят емоциите си. Знаейки, че съществуват и други хора, които изпитват подобни емоции на нашите,и слушат същия тип музика, ни помага да обработваме чувства, като самота и безпомощност.

В края на краищата, музиката не е като хапче, което се разтваря в тялото ни, освобождавайки емоциите в нас. Не, музиката навлиза в ума ни, а след това умът ни казва на тялото ни кои емоции да отключи. Да, това е така! В известен смисъл музиката е като лекарство или някаква форма на опиат, тъй като консумирането може да доведе до освобождаването на химикали, които променят настроението ни.

Въздействието на музиката може да бъде проучено само с появата на невронауката. Невронауката обикновено се смята за научно изследване на мозъка, но в действителност разглежда цялата нервна система. В миналото изследването на тези системи е било ограничено, защото има малко случаи, при които мозъкът може да бъде изследван с невъоръжено око и в повечето от тях мозъкът трябва да е мъртъв. Малцина биха били склонни да позволят на учените да отворят главите им, за да видят какво се случва с тях, докато слушат музика.

Днес учените наистина могат да разучат начина, по който мозъкът ни се държи в различни ситуации. Сега те могат да сканират мозъка на хората, докато слушат музика и виждат кои части на мозъка „светват“. Учените са изненадани, че слушането на музика е нещо като упражнение „пълен мозък“, което осветява почти всяка част от мозъка. Различни видове музика осветяват различни области. Установено е, че класическата музика е по-вероятно да насърчи областите на мозъка, отговорни за визуалното внимание. Така че, ако се опитвате да се съсредоточите върху нещо, тогава слушането на класическа музика може да бъде полезно.

Едно от последните проучвания сочи, че музиката е нещо като подобряващ агент. Мощен, но все пак не е магически. Например, да свирите щастлива музика на тъжен човек, не означава непременно да направите човека щастлив. Той самият трябва да го пожелае. Изглежда, че музиката е нещо като наш верен партньор, който ни насърчава в собствените ни усилия.

И накрая, но не на последно място, бе установено, че влиянието на музиката върху мозъка ни трае дори когато музиката е изключена. Учените открили, че промените в мозъчната активност на субектите, продължават часове след изключването на музикалния източник.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДИМСТВАТА НА МУЗИКАТА ВЪВ ВАША ПОЛЗА

Сега, когато знаете как музиката влияе върху настроението ви и мозъка ви, можете да потърсите начини да използвате това знание като предимство. Много хора мислят, че нямат контрол над настроението си, но тази нова информация ясно показва, че можете да промените начина, по който се чувствате, като промените музиката, която слушате. Може да не успеете да излекувате депресията, като слушате по-ведра песен, но все пак песента може да помогне.

Опитайте да слушате музика винаги, когато можете, но също така трябва да имате предвид значението на това, какъв тип е самата музика. Ако трябва да се фокусирате, трябва да избягвате музика с богата лирика и да избирате нещо, което е подходящо да звучи на заден план.

Ако наистина искате да разгърнете променящата живота си сила на музиката, трябва да започнете да свирите на музикален инструмент. Как точно влияе свиренето на музикален инструмент на нас и на хората около нас, може да прочетете в предходна статия от нашия музикален блог. Установено е, че възпроизвеждането на музика подобрява мозъка ви по различни начини. Внимателното изследване на мозъците на музикантите е установило, че те са по-симетрични и притежават по-голям от средния корпус. Тези разлики се използват, за да обяснят защо музикантите притежават по-добра координация между ръцете и очите, финия двигателен контрол и паметта.

Независимо дали ще решите да свирите на музикален инструмент или да пуснете любимата си песен, ясно е, че използването на музиката с мъдрост може да подобри мозъка ви и цялостното качество на живот.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android