For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Как да изберем точните слушалки

Как да изберем точните слушалки

Това е въпрос, който чуваме всеки ден: „Кои са най-добрите слушалки, които мога да купя за ___лв.?“ Това е труден въпрос! Ако просто разгледаме средния клас професионални слушалки, ще видите, че има около половин дузина или повече модели, и то в един ценови диапазон. Техните характеристики са дори подобни.

Изяснете си приложението на слушалките

Не започвайте със слушалките; започнете с приложението им, за което са ви нужни слушалките. Ако траквате в студио, ще имате различни нужди, от тези, да ги използвате като монитори или за слушане на лайв микс. Ако ще записвате барабани, вашите нужди ще бъдат напълно различни, отколкото ако пеете в добре проектирана вокална, студийна кабина. В следващите редове, ще разгледаме някои важни неща, които можете да използвате, за да разберете кои са най-подходящите слушалки за вас. Ще отбележим и някои общи клопки, за да сте готови да ги избегнете.


Терминология на слушалките

Circumaural vs. Supra-aural

В човешката терминология, тези думи просто означават „около ухото“ (circumaural) и „над ухото“ (supra-aural). Когато говорим за слушалки, това се отнася до конкретния дизайн на слушалките, и какво точно е разположението на възглавницата, която седи между високоговорителите (драйверите) на слушалките и ухото. Няма да откриете голямо разнообразие от професионални, Supra-aural (над ухото) слушалки.

Closed-back vs. Open-back

Затворени (Closed-back) – това разграничение засяга дизайна на частта от слушалките, която покрива зоната

Closed-back headphones (затворени слушалки)

зад драйвера в права линия отстрани на главата ви. Затворените слушалки предотвратяват излизането на звука. Недостатъкът на този дизайн е, че притиска налягането вътре в слушалките, което създава неверни ниски честоти. Тези фалшиви ниски честоти са добре за повечето професионални приложения (а дори и са желан ефект в потребителските групи слушалки), но са по-малко желани за „критично“ слушане.

Отворени (Open-back) – За „критично“ (под „критично“ се има предвид точно, или моментите, в които се налага да чуете максимално реално всички честоти, с професионални цели) слушане, слушалките с отворен гръб често осигуряват по-точен честотен баланс, като компромисът в случая е малко по-малката изолация. Изключително добре изработените слушалки с отворен гръб, осигуряват почти същата изолация като висококачествените затворени слушалки, но това е лукс, за който ще трябва да платите. Това означава, че има някои отлични „полуотворени“ слушалки, които са достъпни, добре балансирани и осигуряват достатъчно изолация за някои професионални мониторни приложения.

Open-back headphones (отворени слушалки)

Записване в студио

Почти е безусловно, че изолацията е една от основните ключови характеристики, които трябва да се търсят при слушалките за тракване. Оборудването на студиото с достатъчно висококачествени слушалки не е евтино, но не е нужно да предоставяте висококалорични слушалки за всички. Вместо да вземете няколко от един и същи модел, може да закупите различен клас слушалки, спрямо приложението им.

Барабани:

Акустичната изолация е повече от важна при мониторинг на барабаните. Не само тази изолация е необходима за блокиране на звука на барабаните (като по този начин позволява на барабаниста да чуе микса), но запазва клика и микса от попадането им в микрофоните. Препоръчваме 25-29dB минимум звукова изолация за барабани за мониторинг. Второ важно нещо при изолацията е репродукцията на ниските. За щастие видовете, добре затворени слушалки, които осигуряват необходимата изолация, също имат леко непропорционален баланс на ниските.

Електрическа китара и бас:

В зависимост от начина, по който ги траквате, можете да използвате стандартни затворени слушалки, полуотворени слушалки или никакви слушалки изобщо. Вероятно ще трябва значително да увеличите микса в монитора, ако китаристът или басистът тракват едновремено с кубето в една и съща стая, за да могат да чуят самия микс. Въпреки, че е малко вероятно полузатворените слушалки да пропуснат звук в микрофона, може да искате да използвате изцяло затворени слушалки само за изолацията на самите музиканти.

Акустична китара (и други акустични инструменти):

Това е просто – действайте безопасно. По-добре е да използвате затворени слушалки с добра изолация, отколкото да осъзнаете твърде късно, че има саунд от слушалките, който сте записали, а не ви е нужен.

Вокали:

Вокалистите разчитат еднакво, както на ясното звукоизвличане, така и на баланса на честотите, за да пеят правилно. За певицата или певецът, това е разликата между добро настроение и мрачно такова, докъто пее. За инженер, това може да бъде разликата между живо пеене и такова, което е плоско като енергия. В идеалния случай бихте използвали висококачествени отворени слушалки за тракване на вокали. Ако имате финансовата възможност за един страхотен чифт професионални слушалки и няколко чифта от базовия клас, или сте вокалист, който иска да има голям набор от мелодии готови за записване, тогава това е една инвестиция, която бихте искали да направите.

Ако не разполагате с възможности за набор от висококачествени слушалки, можете да опитате с по-евтин полуотворен модел. Въпреки това, все пак следете звуковото изтичане от слушалките в микрофоните. Ако не успеете да намерите точния баланс на силата на звука, така че да не влиза звук в микрофона, тогава е по-добре да преминете към затворен вариант на слушалките.

Смесване и мониторинг

По време на мониторинга, добър чифт високо качество слушалки (почти винаги отворен тип слушалки) могат да ви помогнат да откриете проблеми (като шумове по земята и бръмчене или брум), които не искате да отстранявате в последствие. По време на смесването, слушалките ви позволяват да вкарате детайли в самите записи, за да изолирате подобни проблеми.

Слушалките също служат като чудесен начин да чуете микса, без да чувате акустичното влияние на стаята. Просто казано, слушалките, които използвате в отделението за контрол / смесване, трябва да имат най-ясния и възможно най-точен честотен звук (точно като мониторите ви в студио). За тези приложения препоръчваме отворени или полуотворени слушалки.

Air Pods

Една последна забележка: Не забравяйте, че това е епохата на iPod. Добре ще е да имате един чифт обикновени слушалки с един драйвер (познато като “ear buds”) под ръка, когато смесвате. Това ще ви позволи да чуете какво ще звучи в ушите на масовия потребител.

Live sound / На живо

Най-важната характеристика на live слушалките е способността им да уплътняват огромното ниво на звука, така че да можете да чуете какво се случва във вашия собствен мик.

На сцената:

Justin Timberlake in-ear monitors

Когато става дума за live слушалки, мониторите в ухото (наричани още in-ear monitors) са може би най-популярният формат. Професионалните монитори за поставяне в ушите са с изключително ниски профили и прилягат, като приставки за уши. Те са почти невидими на повече от няколко метра и блокират звука толкова добре, че повечето банди, които ги използват, си служат с един или два микрофона, за да чуят звука от публиката!

Поради размера и дизайна на стандартните слушалки с един драйвер, те имат изключителното ограничение от страна на ниските честоти. И точно този им недостатък, разделя пътищата им с почти всеки басист или барабанист. Те не просто искат да чуват ниските честоти, те искат да ги усетят. За да се получи този фийлинг в ушите на музикантите, съществуват много видове слушалки с два или три драйвера, които наподобяват звука от двулентова или трилентова тонколона (тук може да прочетете повече за видовете тонколони), като някои от драйверите са спезиално предвидени за по-високи и по-ниски честотни диапазони. Тези слушалки придават сериозен пънч, отговарящ на очакванията на басистите и барабаните, но те не са евтини.

На борда:

Добре е да имате чифт затворени слушалки за солариране и отстраняване на неизправности. Типичното ниво на звуково налягане в микса е около 110dB (т.е. наистина силно), така че ще ви трябва слушалки с героична изолация, ако искате да чувате достатъчно ясно. Също така, ако смесвате банди, които свирят с монитори в ушите, уверете се, че имате чифт собствени такива, за предпочитане от един и същ вид, но се придържайте към модел с един драйвер. По този начин можете да настроите микса така, че да чувате еквивалентното на това, което чуват музикантите.

Надяваме се, че това ръководство за купуване на слушалки е представило някои прозрения за тях и е осигурило някои идеи за това, което трябва да търсите.

Заключение…

Изберете слушалки въз основа на вашето приложение/я.

Започнете с това, за което са ви нужни слушалките! Има безброй много модели с различни и сходни спецификации, различни марки и доста високи амплитуди между цените, но определящото за вас е самото им приложение!

Видове слушалки

Слушалките се предлагат в два основни вида: затворен или отворен. Затворените ви дават по-добра изолация, но тази изолация обикновено идва с прекалено лек тласък на басите. Отворените слушалки предлагат по-естествен звук, но компромисът е изолация.

Слушалки в студиото

Вероятно ще ви трябват множество стандартни студийни слушалки за общ мониторинг, както и специални слушалки за конкретни случаи. Вокалистите са специално предизвикателство, тъй като се нуждаят от комбинация от изолация и точност. Слушалките с референтно качество също са подходящи за идентифициране на проблеми като шумотевица и брумове в песните.

Live слушалки

Добрите изолационни слушалки са страхотни, за да проверите вашия микс в станцията за смесване на мониторa. На сцената мониторите в ушите (in-ear monitors) дават на изпълнителите ясна представа за това, което те и техните колеги изпълняват.

Източник: https://sweetwater.com
Photo by Michael Mroczek on Unsplash

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android