For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Какво представляват различните видове синтезатори и как да изберем такъв за нас?

Какво представляват различните видове синтезатори и как да изберем такъв за нас?

Синтезаторите или наричани още работни станции, аранжори и т.н.  добавят производителност и звукова гъвкавост на всяко студио и на всеки изпълнител. Тъй като МузикаленПазар има за цел не само да ви предостави възможност за закупуване и продаване на вашия синтезатор, но и да помогне на начинаещите (и не само) да изберат точния музикален инструмент! Тъй като има много неща, които трябва да имате предвид при закупуване на синтезатор, не се колебайте да се обадите на +359883 403 490 за допълнителна информация!

Какво представлява работната станция?

Korg KRONOS

Работната станция (или синтезаторът) е оборудвана с инструменти както за изпълнители, така и за композитори. В допълнение към основните „звуци на хляба и маслото“, или така наречените фабрични звуци, с които професионалните клавиатури обичайно идват, синтезаторите обикновено имат повече синтетични звуци, повече ефекти и други екстри за създаване на музика, като например разширеното редактиране на пачове и секвенсиране. Независимо дали сте „one man show“, или свирите в голяма група, синтезаторът може да посрещне всички ваши музикални нужди.

Вид синтез

Синтезаторите осигуряват по-голяма палитра за създаване на оригинални звуци и ефекти, в сравнение с други видове професионални аранжори. Работните станции използват различни методи за генериране на звук, като например аналогово моделиране (отлично за електронна музика) и възпроизвеждане на семпли (за по-реалистично предаване на звука на акустичния инструмент). Много синтезатори дори предлагат пълна функционалност за създаване на семпли, за да можете да записвате звук и да го възпроизвеждате на всеки един клавиш от клавиатурата. Ако наистина трябва да покриете всички стандарти, трябва да обмислите закупуването на уъркстейшън на най-високо ниво (като KORG KRONOSS), в който са вградени множество модули за синтезиране на звук. Със здрав контролен пакет, който ви дава възможност да модулирате стотици предварително зададени настройки или да изграждате пачове от нулата, работната станция улеснява проектирането и оформянето на вашите собствени звуци.

Комбинирани звуци

Може би най-хубавото нещо за един синтезатор е способността му да генерира множество звуци едновременно. Ако например сте композитор на филми, можете да смесите струнни, месингови, дървесни, ударни и гранд пиано инструменти, като за кино оркестър. Ако сте композитор, може да съберете „група“, състояща се от барабани, бас, орган и китара. Ако работната станция записва аудио, можете дори да добавите вокали към микса. За изпълнения на живо можете да изберете няколко слоя, като синтезатор, цигулка, хор и пиано – за уникален звук, който не бихте могли да постигнете с друг тип клавиатура.

Последователност и аудио запис

Независимо дали свирите на живо или записвате музика, MIDI секвенцията e ценен инструмент. С натискането на няколко бутона можете да записвате множество части от съпровода на вашето парче, освен тези, които ще свирите на живо, като ще свирите заедно със самата секвенция като подложка. Някои работни станции също имат микрофонен (или линеен) вход, който ви позволява да записвате аудио, като например вокали или китара, и да ги включите във вашата секвенция. Също така, ако изпълнявате предимно кавър музика и искате да създадете по-автентични кавъри, синтезаторите ви дават опции като предварително програмирани MIDI файлове за по-точно възпроизвеждане на цялостната музика.

Обработка на ефекти

Прилагането на ефекти към MIDI или аудио запис може да превърне обикновения звук в нещо специално. Всички синтезатори имат вградени ефект процесори. Освен това, работните станции, които имат възможност за аудио запис, обикновено осигуряват важни инструменти за оформяне на звука, като обработка на EQ и динамичен процесинг. Това ви дава още по-голям контрол над крайния звук, който възпроизвеждате с помощта на вашата работната станция.

Какво представлява аранжорът?

Korg PA4X

Съществуват и друг тип професионални синтезатори, наречени аранжори. Аранжорите са се превърнали в неизменна част от живота на професионалните музиканти, като дори са проправили своя път и в студиото. Основната разлика между работна станция и аранжор е, че аранжорът има вграден „автоматичен съпровод“. С други думи, с натискането на няколко бутона, клавиатурата ще изсвири съпровождащ аранжимент на песни, който автоматично съответства на стила, ритъма , и темпото на това, което свирите. Това се е превърнало в уникален инструмент за композитори, които трябва бързо да възпроизведат музика в стил, в който може да не са творили до момента. Дори и композитори, които не знаят как да настроят или изсвирят барабани или да свирят на китара, могат да използват аранжор, за да чуят песните, които се изпълняват от група, без да се налага да събират всички инструменталисти. И накрая, за практикуващия соло изпълнител аранжорът може да добави ново измерение към цялостния звук, като придава усещането за саунд на цяла, жива банда!

Какво да търсите …

Клавиатурата

Професионалните синтезатори се предлагат в различни размери с различен брой клавиши. Обикновено се намират във варианти с 88, 76, 73, 61 и дори 49 клавиша. Също така ще чуете описания като „действие с чук“ („hammer action“, което имитира теглото и усещането за истинска пиано клавиатура), „полу-претеглено“ (semi-weighted) и „синхронно действие“ (“synth action”, което представлява клавиатура с пружини, вместо с отделни тежести) по отношение на клавишите. Трябва да определите коя комбинация от типа действие на клавишите и броя тонове ще ви осигури най-добрата комбинация от усещане при свирене и функционалност за вас.

RAM / ROM – надграждане

Това е важен въпрос при избора на клавиатура. ROM (Read-Only Memory – вградена памет, която позволява еднократно записване и многократно четене) ви позволява да добавяте звукови карти, като по този начин удължавате обхвата на звука и полезния живот на синтезатора. За семплирането е важен размерът на RAM (Random Access Memory -памет, която позволява неограничен достъп до произволна част от запаметените данни) определя колко време за семплиране ще имате, или с каква обща времева дължина на семплите ще разполагате.

Вид синтез

Типът синтез зависи от вида на музиката, която искате да направите, както и от източниците на звук, които имате. Ако искате достатъчно реалистично и „убедително“ пиано, секция от струнни инструменти, месингови и ударни звуци, стандартен синтезатор, който възпроизвежда семпли ще ви бъде достатъчен. Ако вашият жанр е електронна музика, работна станция с аналогово моделиране би била по-подходяща. След като определите вида синтез, който предпочитате, ще бъде по-лесно да изберете инструмент. Ако наистина трябва да покриете всички изисквания, може да помислите за работна станция от най-високо ниво (като например KORG KRONOS), в която работят множество синтезатори.

Скорост на семпъла (Sample Rate) и дълбочина на бита (Bit Depth)

Скоростта на семпъла

(Sample Rate), накратко, е броят на семплите, изпълняващи се за секунда в парче аудио. Измерва се в Hertz (Hz) или Kilohertz (kHz).

Дълбочината на бита

(Bit Depth), накратко, е свързана с динамичния диапазон на звука. По-подробно, дълбочината на битовете е броят на битовете информация във всеки един семпъл. Колкото повече бита, толкова по-динамичен диапазон. Един компактдиск може да побере 16 битово аудио. Докато iTunes и DVD аудиото поддържат до 24 бита, като съответно приемат по-голям динамичен диапазон.
В професионален план, настройката, която може да създаде проблем и очевидна разлика в качеството на звука е честотата на семпъла и битовата дълбочина на пробите, като 24-битова / 96kHz. С толкова много работни станции, предлагащи звуци, записани в студиа от световна класа с превъзходни семпли, въпросът за качеството на звука се превръща във въпрос за това дали звуците от даден синтезатор ви дават вдъхновение или не.

Копчета и контролери

Големите потребности са пича и модулиращото колело. Ако синтезаторът има копчета и плъзгачи, уверете се, че те предават MIDI (CC) съобщения. Те са много полезни особено, ако сте завладяни от вселената на MIDI. Можете да ги използвате, за да прочиствате филтрите си и да избледнявате ефектите в звуковия модул на клавиатурата, както и да контролирате нивата в секвенсера си.

Сменяеми носители

Това е важно за архивиране или запазване на цялата ви свършена работа. Целта му е двойна. Ако синтезаторът ви се нуждае от поправка, няма да загубите настройките си, докъто и след като свърши ремонта. Също така, във времето броят на семплите, които създавате, може да надхвърли възможностите за памет на клавиатурата. Сменяемите носители ви позволяват да организирате вашата работа, тъй като това е  необходимо за вашето качествено изпълнение и полезно за организацията на вашата ежедневна работа.

Компютърен интерфейси

Много работни станции, синтезатори и аранжори предлагат USB интерфейс за прехвърляне на данни и архивиране. Ако работите с компютър, базиран на DAW, USB порта, който минава през двупосочен MIDI, ви позволява да използвате клавиатурата като главен контролер за любимия си софтуер и виртуални инструменти. Клавиатурата с вграден аудио интерфейс може да бъде много ефективен начин да получите висококачествено аудио в и извън компютъра, без да се налага да инвестирате допълнително.

 

Силно се надяваме статията да е била полезна за вас, разбира се не забравяйте, че ако имате каквито и да било въпроси може да се свържете с нас тук!

Следете нашия блог и очаквайте новите ни интересни и полезни статии свързани с музикалния свят!

Разгледайте нашия блог, и може да прочетете интересни материали за това, какво представляват различните видове тонколони и как да подберете най-подходящата апаратура за вас и вашите нужди!

 

Източници: 

https://www.sweetwater.com/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android