For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

Електрически или акустичен инструмент?

Електрически или акустичен инструмент?

Един от най-вълнуващите дебати сред музикантите е дали е по-добре инструмента да бъде електрически или акустичен. За по-голямата част от човешката история акустичните инструменти винаги са заемали първите места, просто защото са били единствената възможност, но когато електрическите инструменти започват да печелят своята популярност през 1930 г., е ясно, че хилядолетна доминация сега е в опасност.

Днес електрически и акустични инструменти съжителстват в относителен мир, но винаги ще има хора, които се чудят кое е най или по-добро. Този въпрос е особено често срещан при хората, които тепърва избират  първия си инструмент. Ако търсите лесен отговор, ние, за съжаление, нямаме такъв. Въпреки това можем да погледнем силните и слабите страни на двата вида инструменти, така че да можете да направите вашия избор, който да отговаря максимално на желанията и нуждите ви.

ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ИЗИСКВАНИЯ

В този раздел ще разгледаме какво се изисква, за да се свири при всеки тип инструмент. За да свирите акустичен инструмент, просто се нуждаете от самия инструмент и от всички необходими аксесоари към него. При електрически инструменти се нуждаете от инструмента, необходимите аксесоари и захранването. И това просто описва основните потребности! Ако свирите на инструмент, като електрическата китара, ще ви е необходим и усилвател. Това означава, че електрическите инструменти могат да бъдат по-неудобни при пренасяне и по-трудни за първоначална настройка.

 

Разбира се, важно е да се отбележи, че всичко зависи от инструмента. Например, електрическите клавиатури са осезаемо по-преносими, отколкото дори най-малките акустични пиана. Това е още една причина, поради която в тази тема няма опция за еднозначен отговор.

ГЪВКАВОСТ

От деня, в който пещерният човек започва да удря с пръчица върху всичко,което му падне,  можеше да се открие, че хората се опитват да направят нови звуци, използвайки инструментите си. Постигнати са невероятни неща в тонообрзуването с естествени материали от растения и животни, но дори и най-креативните създатели на инструменти са установили, че един акустичен инструмент има ограничен акустичен обхват от възможности. Електричеството и електрониката променят това.

Електроинструментите са способни на невероятно разнообразие от звуци. Просто вземете дори най-евтината електронна клавиатура, тя може да звучи, като цяла банда! Електронните сигнали също са по-лесни за обработване от компютрите, поради което тези инструменти могат да бъдат закачени директно в компютри, за да бъдат записани и след това да бъдат манипулирани по-лесно. Ако очаквате да добиете опит и истински, натурален звук – акустичният инструмент е за вас. Дори и феновете на електрически инструменти признават, че звуците могат да се усещат като „кухи“ и „студени“, ако инструментите се използват неправилно, но ако сте посветени на истинската музика, която искате да научите, и искате да възпроизведете възможно най-много звуци, като използвате само един вид инструмент, тогава електрическия инструмент е начинът да го постигнете.

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

В крайна сметка няма грешен или правилен отговор, за това кой инструмент би бил по-подходящ. Изборът между електрически или акустични инструменти се свежда до личните вкусове на музиканта. Това, което наистина има значение, е дали музикантът харесва инструмента си или не. Дори ако някой е естествено талантлив с електрическата китара, предпочитайки да свирят с акустичния вариант, те няма да бъдат толкова щастливи, а музиката им няма да бъде толкова добра. Отнема много време и усилия наистина да изучите инструмент. Трябва да направите това време възможно най-приятно, като изберете инструмента, на който наистина искате да свирите и който ви доставя истинско удоволствие.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android