For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Блог

8-те най-големи музикални инструмента в света

8-те най-големи музикални инструмента в света

Когато се сетите за „голям инструмент“, обикновено в ума ви ще се появи нещо като туба, контрабас, грандиозно пиано или може би църковен орган, но тези, които ще изброим тук са изключения. Ето 8-те най-големи инструмента, известни на човека!

8. Големия Карл – огромна туба

В музикален магазин в Ню Йорк се крие огромна туба, която привлича минувачите. Инструментът е най-малко на 120 години и са нужни минимум двама за да възпроизведат музика от него. Докато височината на средната туба е около 18-19 инча и тежи между 13-15 килограма, тази е с около 41 инча височина и тежи повече от 45 килограма!

7. Най-голямата цигулка

Нормалната цигулка е с дължина между 14 инча (за деца) и 23 инча (за възрастни). Тази цигулка е висока близо 14 фута. Лъкът за нея е още по-дълъг(повече от 17 фута), и са нужни минимум трима за да свирят с него. В случай, че се чудите, цигулката тежи повече от 290 килограма (а самият лък е около 110). Диапазона на тази цигулка е с три октави по-нисък от този на обикновената цигулка. Гигантската цигулка е публикувана в книгата за рекордите на Гинес през 2012 г. , като дори има парче, написано специално за нея – „рапсодия за гигантска цигулка и оркестър“ на Стефан Кониг.

6. Корейският пет метров барабан

Гигантският барабан печели своето място в книгата за рекордите на Гинес, като най-големия барабан в света с дължина почти 5 метра и половина! Построяването му е завършено през 2011 г. в традиционния музикален център в Южна Корея.

5. Морски орган

Този архитектурен обект се намира в Задар в Хърватия и е по-скоро експериментален инструмент. Тук музикантът не е човек, а вълните на морето, които свирят чрез тръби, разположени под множество големи мраморни стъпала. Нотите се възпроизвеждат на случаен принцип (според вълните), но има хармонични звуци. Слушайте:

4. Симфоничната къща

Друг музикален инструмент, който може спокойно да се причисли към постиженията на нестандартната архитектура е Симфоничната къща. Двамата архитекти, които създават този удивителен инструмент, използват структурата на къща, за да я превърнат в музикален инструмент. Има две гигантски арфи, а тръбите в къщата прехвърлят вибрациите на арфата в хола- акустичната камера на инструмента.

3. Най-големия госпел хор

Членовете на Members Church of God International във Филипините организират представление на госпел хор през миналата година през 2015 г. в колежа „Арена“, Маниле, Филипините. Хорът печели наградата на Гинес  за най-големия хор, състоящ се от 8 688 участници.

2. Великият орган на Сталакпийп

Откакто пещерата Лурей Кавернс (Caverns Luray) е открита през 1878 г. , хората се удрят върху пещерните формации, за да произвеждат музикални звуци. Едва през 1954 г. посетител на име Лиланд Спринкъл (Leland Sprinkle) решава да изгради орган, който вместо тръби ще използва самите формации на пещерата! Лиланд прослушва повече от 2500 сталактити и открива 37, който може да използва. Днес органът се захранва автоматично.

Чуйте органа в действие с изпълнението на Вечерната Соната:

1. Земната арфа

Най-дългата арфа в света добива популярност от телевизионното предаване „Америка търси талант“ през 2012 г. В шоуто инструментът е показан в своята минималистична и малка версия, но голямата версия на този инструмент се простира до 305 метра дължина!

Кой от тези музикални гиганти ви допадна най-много? Споделете ни в коментарите!

Очаквайте и статията, в която ще ви представим едни от най-миниатюрните музикални инструменти в света!

 

Източници: 

https://www.joytunes.com/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top Android
Android